Towercom chce rozširovať ponuku programov v DVB-T aj tento rok

12.01.2014 17:35

Towercom ako prevádzkovateľ všetkých našich štyroch celoplošných multiplexov pripravuje zatraktívňovanie ponuky programov, ktoré vysielajú prostredníctvom terestriálnych vysielačov aj tento rok. “Našou snahou je zatraktívňovať ponuku terestriálneho vysielania, rokujeme s vysielateľmi o zaradení ďalších voľne dostupných TV staníc. Tak ako sme rozširovali ponuku DVB-T v minulom roku, tak plánujeme v tomto trende pokračovať,” povedal pre náš portál Michal Šuran, marketingový manažér Towercomu.

Pre prípadné rozširovanie ponuky zo súčasných štyroch celoplošných multiplexov má len prvý multiplex ešte nejaké voľné miesto a to aj vďaka tomu, že v ňom bola šírená televízia Fooor, ktorá ukončila vysielanie. Vo verejnoprávnom multiplexe nemôže vysielať žiadny iný kanál okrem televíznych a rozhlasových staníc verejnoprávneho vysielateľa RTVS, druhý a štvrtý multiplex je už zaplnený. Iná situácia by bola, keby televízie napr. v druhom multiplexe začali vysielať v úspornejšom formáte MPEG-4, to však ale nepredpokladáme, že sa v najbližšej dobe stane.

Okrem rozširovania 1. multiplexu plánuje Towercom spustiť aj novú ponuku Extra programov a zacieliť ju na inú cieľovú skupinu ako je to v prípade súčasných programov, ktoré sú súčasťou Plustelky. Extra balíček by mal byť zacielený pre náročnejších zákazníkov, ktorí preferujú kvalitnejšie vysielanie vo forme HD vysielania či interaktívne služby. Pre túto novú ponuku by chcel Towercom, ako sme už informovali minulý rok, spustiť niekoľko nových vysielačov z najväčšou pravdepodobnosťou už v DVB-T2.

Aktuálne môžu diváci prostredníctvom DVB-T prijímať 12 nekódovaných programov (Voľná telka) z toho jeden je vo vysokom rozlíšení. Programy vysielajú v prvom, druhom a treťom terestriálnom multiplexe (Jednotka, Jednotka HD, Dvojka, Markíza, TA3, Joj, Plus, Doma, Wau, Dajto, Senzi TV a Slovak Sport.TV 3). Okrem toho si môžu predplatiť aj platené programy vďaka Plustelke, musia však vlastniť zariadenie (set-top-box, CI+ modul) či dekódovaciu kartu Plustelka.

zdroj: satelitnatv.sk